Sådan kan du selv måle vandprocenten i frøet
Man kan selv måle vandindholdet i frøet ved hjælp af en nøjagtig vægt og en alm. bageovn.
Man bør afveje præcist f.eks. 100 eller 200 gram råvare og lægge det i et jævnt ensartet lag på en bradepande og sætte det ind i en forvarmet varm ovn.
Se indstilling af grader og tid i tabellen.
Brug eventuet et stege termometer så man er sikker på at temperaturen er 120 – 130 grader celsius.
Art | Ovn temperatur i grader | Timer i en varm ovn |
Græsser og kløver | 130 | 1 |
Når frøet er afkølet i 5 minutter ved stuetemperatur, vejes frøet præcist igen og vandprocenten kan beregnes.
Hvis der er f.eks. 174 gram tilbage ud af en råvare prøve på 200 gram var der 13% vand i frøet.
Se beregning her:
Gram råvare: 200
Gram tør vare: 174
Beregning af vandprocent: (200 – 174) x 100 / 200 = 13 % vand.
Når du mener at frøet er tørt nok bedes du indsende en prøve, så vi kan teste vandindholdet.
Inden levering af frøet er det vigtigt, at du har indsendt en prøve, som viser et frøet er tørt nok.
Se normer for maks. vandindhold i tabellen.
Art | |
Græsser | 12% |
Kløver | 12% |
God fornøjelse